Vliv podpatků na naše tělo a rady pro výběr obuvi s nízkými podpatky

Podpatky jsou elegantním módním doplňkem, který vám může opticky prodloužit postavu a dodat jí šmrnc. Vysoké podpatky mají své nezastupitelné místo v módním světě a některé slavnostní události se zkrátka bez podpatků neobejdou . Avšak za tímto estetickým zdáním se skrývá celá řada zdravotních rizik a potenciálních problémů. Dlouhodobé nošení vysokých podpatků může mít významný vliv na vaše tělo a zdraví. V tomto článku se zaměříme na komplexní pohled vlivu podpatků na tělo a poskytneme rady, jak si vybrat vhodnou obuv s nízkými podpatky.

Vliv podpatků na tělo:

  1. Postoj a páteř - Je asi více než zřejmé, že nošení vysokých podpatků mění přirozený postoj těla. Těžiště se přesouvá dopředu, což vede k nadměrnému prohýbání dolní části páteře. To může způsobit bolesti zad a dlouhodobě vyvolat problémy s páteří.
  2. Klouby a svaly - Vysoké podpatky mohou přetěžovat svaly a klouby, zejména kolena, které se snaží kompenzovat nezvyklý postoj. To může vyvolat bolest, zvýšit riziko artritidy a dalších kloubních onemocnění. Dále přetěžování svalových skupin může vést ke zkrácení a oslabení jiných svalů, což vede k svalovým nerovnováhám.
  3. Chodidla - Při chůzi na vysokých podpatcích dochází k přenesení tlaku na přední část chodidla. To může způsobit nepříjemné bolesti, deformace nohou, ale také vážnější problémy jako je například plantární fasciitida - zánět šlachy na patě.
  4. Cirkulace krve - Podpatky mohou omezit správný průtok krve dolními končetinami, což může vést ke zvýšenému otoku nohou a žilním problémům.
high-heels-2561844_1280.jpg
Rady pro výběr obuvi s nízkými podpatky:
  1. Výška podpatku - Pokud dáváte přednost pohodlné obuvi, zvolte boty s nižším podpatkem. Ideální výška podpatku by měla být kolem 3 cm. Taková obuv poskytuje jistou eleganci, aniž by výška zbytečně zatěžovala tělo.
  2. Tvar podpatku - Klínové nebo široké podpatky pomohou lépe rozložit tlak na chodidlo než jehlové podpatky, které mohou způsobit nerovnoměrnou zátěž.
  3. Kvalitní materiál - Při výběru obuvi se spíše než prvním dojmem řiďte kvalitou materiálu. Nekvalitní a levný materiál vám může způsobit nepříjemné pocity při chůzi, otlaky nebo puchýře.
  4. Střídání obuvi - Není vhodné nosit vysoké podpatky po celý den. Proto nezapomínejte na střídání obuvi s nízkými podpatky s těmi bez podpatku, aby měly vaše nohy čas na odpočinek.
  5. Cvičení a protahování - Pravidelným cvičením a protahováním si udržíte svalovou pružnost, což může minimalizovat negativní dopady nošení podpatků.
Přestože podpatky mohou být krásným módním doplňkem, nesmíme podceňovat jejich potenciální vliv na naše tělo. Dlouhodobé nošení vysokých podpatků může mít negativní zdravotní dopady na páteř, klouby, svaly a chodidla. Při výběru obuvi bychom měli dbát na zdraví našeho těla a volit boty s nízkými podpatky, které nám dodají eleganci, poskytnou pohodlí a umožní zdravý postoj. Pokud si nevíte rady s výběrem vhodné obuvi, navštivte naše Ateliéry zdravého obouvání, rádi vám poradíme s výběrem!