Tipy pro výběr běžecké obuvi dle typu nohy a terénu

Běžecká obuv hraje klíčovou roli v pohodlí a bezpečnosti běhu. Nevhodná obuv může vést k nepříjemným otlakům, puchýřům a dokonce i k vážnějším zraněním. Proto je důležité věnovat výběru běžeckých bot dostatek času a pozornosti. V následujícím článku si povíme, jak na to.

1. Zjistěte typ vaší nohy

Prvním krokem k výběru vhodné běžecké obuvi je zjištění typu vaší nohy. Existují tři základní typy: Pronace: Chodidlo se při došlapu naklání dovnitř. Jedná se o nejběžnější typ nohy a vyžaduje boty s dobrou podporou klenby.

Supinace: Chodidlo se při došlapu naklání ven. Tento typ nohy je méně běžný a vyžaduje boty s dobrým tlumením.

Neutrální došlap: Chodidlo se při došlapu naklání rovnoměrně. Tento typ nohy je ideální pro běh a vyžaduje boty s dobrým tlumením a podporou.


Existuje několik způsobů, jak zjistit typ vaší nohy:

  • Mokrý test: Namočte chodidlo do vody a pak ho položte na kus papíru. Otisk nohy vám napoví, zda máte pronaci, supinaci nebo neutrální došlap.
  • Analýza došlapu: Mnoho běžeckých obchodů nebo sportovních laboratoří nabízí analýzu došlapu na speciálním běžeckém pásu, která vám pomůže zjistit typ vaší nohy a doporučí vám vhodné boty.
  • Zeptejte se odborníka: Pokud máte specifické problémy s nohama, poraďte se s odborníkem v běžeckém obchodě.


xxx
 

2. Určete terén, ve kterém budete běhat

Dalším důležitým faktorem při výběru běžecké obuvi je terén, ve kterém budete běhat: Silnice: Potřebujete boty s dobrým tlumením a odolnou podrážkou, která zvládne tvrdý povrch. Lehký terén (louky, lesy, zpevněné cesty): Bude se vám hodit obuv s dobrým odpružením a lehkou podrážkou s dobrým záběrem, která zvládne štěrk, trávu a hlínu. Náročný terén: Potřebujete boty s vysokou podrážkou s hrubým vzorkem a dobrou ochranou kotníku, která zvládne kameny, kořeny, mokré a nezpevněné povrchy.
 

3. Tipy pro výběr běžecké obuvi

  • Vyzkoušejte si boty před nákupem. Obě nohy by měly mít v botě dostatek prostoru (cca 0,5 až 1 cm volného prostoru před nejdelším prstem). Boty by se neměly nikde tlačit ani omezovat v pohybu. V ideálním případě si boty vyzkoušejte na konci dne, kdy jsou nohy mírně oteklé.
  • Všímejte si tlumení. Běžecké boty by měly mít dobrou tlumící vrstvu v oblasti paty a v přední části boty, která absorbuje nárazy při došlapu. Tlumení by mělo být přizpůsobeno vaší váze, běžeckému stylu a typu terénu.
  • Zvolte správnou podrážku. Podrážka by měla odpovídat terénu, ve kterém běháte. Boty pro běhání na silnici by měly mít hladkou podrážku, boty pro lehký terén by měly mít mírně hrubý vzorek a boty pro náročný terén by měly být s nejhrubším vzorkem.

Závěr

Výběr běžecké obuvi je individuální záležitost a je důležité zohlednit všechny výše uvedené faktory. Nebojte se v běžeckém obchodě požádat o radu a vyzkoušet si více bot, abyste našli ty pravé pro vás.

Další doporučení:

  • Vyměňujte běžecké boty po 500-800 kilometrech, i když se zdají být v pořádku. Během běhu se opotřebovává tlumení a podrážka, a to může vést k zraněním.
  • Používejte kvalitní běžecké ponožky, které odvádí vlhkost a udržují nohy v suchu a pohodlí.
  • Nezapomeňte se před během rozcvičit a po běhu protahovat. To pomůže předcházet zraněním. Přejeme vám spoustu radosti z pohybu!