Jaký je vliv obuvi na zdraví kloubů a jak si vybrat boty, které chrání klouby?

Správná obuv je základem celkového zdraví a pohodlného pohybu. Ačkoli na to občas zapomínáme, naše nohy a klouby nesou každodenně velkou zátěž. Pokud si nevybíráme obuv s péčí a uvědoměním, můžeme si způsobit nepříjemné a bolestivé kloubní problémy. V tomto článku se podíváme na vliv obuvi na zdraví kloubů a dozvíme se, jak si vybrat boty, které je chrání.

Vliv obuvi na zdraví kloubů

 
Nedostatečná podpora nohou a chodidla může vést k řadě problémů s klouby. Některé z nejčastějších problémů spojených s nevhodnou obuví zahrnují:
  1. Bolest kolen - Nevhodně vybraná obuv může způsobit neustálý tlak na kolena, což má za následek bolest a nepohodlí. Nedostatečné tlumení nárazů může zvýšit riziko artritidy a dalších kloubních onemocnění.
  2. Bolest hlezenních kloubů - Nevhodná obuv může vést k nestabilitě hlezenních kloubů a zvýšit tak riziko zranění kotníků.
  3. Bolest zad - Ano, i problémy se zády, které vás nutí k pravidelné návštěvě maséra, mohou být způsobeny nošením nevhodné obuvi. Nesprávná obuv může ovlivnit chůzi a držení těla, což má za následek bolest zad.
  4. Plantární fasciitida - Toto bolestivé onemocnění, někdy také nazývané jako syndrom patní ostruhy, je způsobeno zánětem šlachy na plosce nohy. Jedná se o silný pruh vazivové tkáně, který začíná na vnitřním výběžku patní kosti, v pěti snopcích se rozbíhá ke všem pěti prstům a formuje podélnou nožní klenbu. Plantární fascitida bývá spojována s artritidami, se špatnou biomechanikou dolní končetiny, přetížením nebo nošením nevhodné obuvi.
  5. Metatarsalgie - Pro tento stav je charakteristická bolest v oblasti přední části nohy, metatarzální kosti, která může být způsobena nadměrným tlakem na tuto oblast.

nature-g500bfd894_1280.jpg

Jak si vybrat boty, které chrání klouby?

Správný výběr obuvi je klíčový pro ochranu kloubů a celkové pohodlí. Následující tipy vám pomohou vybrat boty, které jsou šetrné k vašim kloubům:
 
  1. Důkladně změřte svoji nohu a vyberte velikost obuvi - Zní to jednoduše, ale hodně lidí nosí obuv nesprávné velikosti. Kvalitní obuv by měla správně sedět, neměla by tlačit ani odírat nohu, a měla by umožňovat prstům volný pohyb.

  2. Zvolte správnou oporu a tlumení - Boty by měly poskytovat dostatečnou podporu nožní klenby a paty. Tlumení napomáhá absorbovat nárazy při chůzi a snižuje tlak na klouby.

  3. Volte kvalitní materiály - Přírodní materiály jako je kůže, umožňují nohám lépe dýchat a přizpůsobují se tvaru nohy. Vyhněte se syntetickým materiálům, které mohou způsobit zapaření nohou, odírání kůže a další potíže.

  4. Zaměřte se na správný tvar boty - Vyhledejte boty, které mají širší špičku a dostatek místa pro prsty. Vhodný tvar umožní nohám přirozený pohyb a zabrání tlaku na klouby.

  5. Vyzkoušejte boty večer - Nebojte, nejedná se o žádnou babskou radu! Faktem je, že se nohy během dne mírně zvětšují, takže je ideální vybírat boty večer, kdy jsou nohy po celém dni mírně oteklé, a tudíž největší.

  6. Zvažte ortopedické vložky - Pokud máte zvláštní potřeby, jako jsou ploché nohy nebo zborcená klenba, může být vhodné používat ortopedické vložky pro lepší podporu a ochranu kloubů. Před zakoupením ortopedických vložek je však vhodné poradit se s lékařem.

  7. Noste správnou obuv pro každou aktivitu - Rozlišujete boty na běh, na túru, do města… nebo máte jedny oblíbené ,,boty na všechno”? Je více než vhodné rozlišovat obuv na běh, pohyb v přírodě, společenské akce a na každodenní nošení. Každá aktivita vyžaduje specifickou podporu a tlumení.

Při správném výběru obuvi minimalizujete riziko zranění a nepříjemných kloubních problémů. Pamatujte, že zdravé nohy jsou základem aktivního a pohodového životního stylu, a vhodná obuv hraje v tomto ohledu klíčovou roli.

Nevíte si rady s výběrem obuvi? Navštivte nás v Ateliérech zdravého obouvání, kde vám rádi poradíme! https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/ateliery-zdraveho-obouvani


Zdroj obrázku: pixabay.com