Jaké jsou nejvhodnější materiály pro výrobu zdravé obuvi?

A jakým materiálům bychom se měli vyhnout? Pokud se bavíme o zdraví nohou, je důležité vybrat si správnou obuv. Výběr vhodné obuvi může pomoci předcházet bolesti, zranění a deformaci nohou. Existuje mnoho materiálů, které se používají na výrobu obuvi, a každý z nich má své výhody a nevýhody. Pojďme si je postupně představit.

Kvalitní dodavatelé na prvním místě

Naše společnost samozřejmě klade velký důraz na výběr spolehlivých dodavatelů a výrobců obuvnických komponentů. Preferujeme používání svršku obuvi z přírodních materiálů, jako je useň nebo funkčních prodyšných materiálů, jako je textil či mikroplyš. V SANTÉ používáme hned několik druhů usní, jako je lícová, nubuková, napa, velurová či zažehlený velur. Tyto materiály jsou přírodní a prodyšné, takže pomáhají udržovat nohy suché a zdravé.


_DSC0234.jpeg


Podešve a mezipodešve

Podešve jsou velmi důležitou součástí každé obuvi. V SANTÉ nejčastěji používáme podešve z materiálů jako je EVAc, PU, TR a TPR. Tyto materiály jsou odolné a poskytují dobrou přilnavost a tlumení nárazů, což pomáhá chránit nohy před zraněním. Mezipodešve jsou často vyrobeny z korku, phylonu a EVA. Tyto materiály jsou lehké a poskytují dobrou oporu nohám.

 


Podšívky a stélky


Mezi nejčastěji používané materiály pro podšívky a stélky při výrobě v SANTÉ patří zejména useň, korek, textil a mikroplyš. Tyto materiály jsou prodyšné a pomáhají udržovat nohy v suchu a pohodlí.

_DSC0519.jpeg


Sponky a tkaničky

Na první pohled jsou to drobnosti a maličkosti. Důležité ale je si uvědomit, že díky těmto drobnostem si můžete obuv přizpůsobit vašim potřebám a dosáhnout tak pohodlí. Sponky jsou často kovové nebo litinové, což jsou materiály velmi pevné a odolné. Tkaničky u nás vyrábíme hned z několika různých materiálů. Nejčastěji se setkáte s bavlněnými, nylonovými, polyamidovými, polyesterovými a elastickými. Jedná se o materiály, které se snadno utahují a povolují.


Který materiál je tedy nevhodný?

Je důležité si uvědomit, že se dá použít obuv skoro ze všech materiálů, pokud se použije tak, jak má. Pokud tedy například použijete obuv vyrobenou z PVC jen na omezenou dobu nebo obuv z extrudované pryskyřice jen na zahradě, nic se vám nestane. Nesmí to ovšem sklouznout k dlouhodobému a pravidelnému nošení tohoto typu obuvi.

 

Na čem nám dále záleží?

Dalším důležitým faktorem při výrobě zdravotní obuvi je ergonomie. Je velmi důležité, aby byla obuv co nejpohodlnější a nejergonomičtější, aby mohla podporovat správnou polohu nohy a chodidla. Proto používáme speciální anatomicky tvarované stélky, které zvyšují komfort a snižují tlak na nohu. Dalším faktorem, na který klademe velký důraz, je ekologie. Používáme materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí a minimalizujeme množství odpadu v průběhu výroby. Naše společnost si uvědomuje důležitost udržitelného rozvoje a snažíme minimalizovat naši stopu v životním prostředí. SANTÉ je společnost, která je zavázána výrobě kvalitní a ergonomické zdravotní obuvi. Používáme pouze nejkvalitnější materiály a pečlivě sledujeme každý krok výrobního procesu, abychom zaručili, že naše zdravotní obuv je bezpečná, pohodlná a šetrná k životnímu prostředí.