Jak postupovat při výběru bot

Zamysleli jste někdy nad tím, jak správně postupovat při výběru obuvi? Znáte důležité parametry, na jaké se během nákupu zaměřit, abyste svého výběru brzy nelitovali?

V následujícím článku se dozvíte vše potřebné, takže vás v obchodě už nic nezaskočí. Během posledního roku, kvůli pandemii koronaviru, přesměrovali lidé většinu svých nákupů na internet. Co se týče oblečení a obuvi velkou výhodou je, že dnes většina e-shopů zprostředkovává dopravu a vrácení zboží zdarma. Takže online nákupy se staly novým koníčkem dnešní doby, kdy nám nezbývá nic jiného, než využívat služby e-shopů. S oblečením je to ještě celkem jednoduché, to vám totiž většinou nemůže zdeformovat a zničit tělo. Jiné je to u obuvi.


Při výběru bot bychom se měli se soustředit na několik základních parametrů:

  1. Myslete na to, že hlavním faktorem je pohodlí. Pokud vám není určitý typ obuvi pohodlný, vyzkoušejte jiný. Určitě nemá cenu se přemáhat a doufat, že jednoho dne se nekomfortní bota změní v něco jiného. Každý má jiný tvar nohy, někomu se tedy může konkrétní typ zdát nepohodlný a jinému padne jako ulitý.
  2. Správná velikost je velmi důležitá, a to hlavně u malých dětí, kterým noha teprve roste. U dětí je třeba kontrolovat růst nožičky a dbát na to, aby se jim  nekrčily prsty na konci boty, a zároveň na to, aby nebyla bota o dvě čísla větší. U dětí se při výběru bot mluví o takzvaném nadměrku. To je volné místo v botě, kam bude dětská noha ještě růst. U batolat je nadměrek 1 cm, u školkových a školních dětí může být i 1,2 cm, důležité je, aby v nich dítě nezakopávalo. Nadměrek do šířky se většinou udává 2 mm na každou stranu.
  3. Měření nohy pomocí papíru. Vemte větší papír, tužku a postavte se oběma nohama na papír. Důležité je, aby byla noha opravdu zatížená a prsty natažené, jinak může být výsledek zkreslený. Obkreslete nohu na papír. Je lepší, když vám s obrysem pomůže někdo jiný, abyste mohli stát rovně a nepohnuli se. U dětí může být měření někdy komplikované, protože nevydrží stát v klidu po celou dobu měření. Pokuste se je zabavit něčím jiným, aby bylo vaše měření správné. Poté udělejte rovnou čáru na úrovni paty a palce a změřte tuto délku. SANTÉ na svých stránkách nabízí tabulku velikostí k porovnání. Délka nohy je vždy uvedena v milimetrech a každému rozměru odpovídá číslování bot.
  4. Kupujte si kvalitní obuv! Toto pravidlo platí dvojnásobně u dětí. Máme jen jeden pár nohou a měli bychom se o ně dobře starat, aby nám sloužily po celý život. Investice do kvalitní obuvi se vyplatí, vydrží vám déle, budete se v ní cítit pohodlně a víte, že se na ni můžete spolehnout. Takže vás to na závěr vyjde i levněji, když si jednou za rok koupíte pořádné boty, než levnější variantu, která se do půl roku rozpadne.
  5. ​Dámy, pozor na lodičky a baleríny! Lodičky sice působí elegantně a slavnostně a těžko byste hledali náhradu, co si vzít na ples či jinou slavnost. Nemělo by se to s nimi ale nijak přehánět, tento typ obuvi umí totiž nadělat hodně nepříjemností. Při výběru lodiček si opravdu dejte záležet na tom, aby vám dobře sedly. Nesmí být moc velké, abyste z nich nevyklouzla, ale ani moc malé, abyste v nich netrpěla každou slavnost.V každém obchodě za vámi většinou přijde kvalifikovaný personál, který vám pomůže se správným výběrem obuvi. V dnešní době, kdy nemůžeme vyrazit osobně do obchodů, by vám mohl tento jednoduchý návod přijít vhod. Naštěstí většina e-shopů s obuví má vyškolené pracovníky, kteří se snaží lidem pomoci s jejich výběrem online. I na našich stránkách se můžete spojit s profesionály, kteří vám rádi pomohou. Nezapomeňte se však řídit základním pravidlem: pohodlí na prvním místě.