Barefoot obuv

Naboso, bez nadbytečné opory a s flexibilní měkkou podešev. Tak zní základní charakteristiky, kterými se pyšní barefoot obuv. Ale jak už to bývá, každá mince má dvě strany. A předtím, než vyrazíte v barefootech na výlet, je vhodné si položit následující otázku: kdy si obout barefoot boty a kdy dát raději přednost klasickým kvalitním teniskám?

Co to je barefoot obuv?

Samotné slovo barefoot vzniklo z anglického spojení bare (bosý) a foot (chodidlo). Již naši předci před mnoha tisíci lety chodili naboso. Dnes se spousta lidí v určitých věcech vrací zpět a snaží se více splynout s přírodou. To je jeden z důvodů, který dal vzniknout tomuto typu obuvi.
 

Jako chůze naboso

Barefoot obuv simuluje chůzi naboso, chrání nohu před poraněním a zároveň poskytuje noze dostatek prostoru. Noha se v obuvi pohybuje přirozeně a nedochází k žádným deformitám, pokud obuv používáte správně (viz kdy zvolit klasickou obuv).

foot-gf307b4dd3_1280.jpg
 

Oporu zajišťují svaly nohy

Zdravé nohy nepotřebují nadbytečnou oporu, jelikož ony sami umí poskytnout dostatečnou oporu při chůzi, běhu, výskoku… Navíc, při pravidelném nošení barefootů se svaly nohy posílí tak, že žádnou oporu ze strany boty nebudete potřebovat, pokud se tedy nechystáte například do hor.

Bez pevného opatku

Kotník má volné pole působení. Barefoot obuv nemá zpevněný, chráněný ani vyztužený opatek. Vše je na vaší noze, jak se vyrovná s povrchem, po kterém právě kráčí.

 

P(r)ocítíte každý krok


Díky tenké a měkké podešvi cítíte detailně povrch, po kterém chodíte. Barefoot obuv se vyrábí s 5mm tenkou podešví. Pozor, to může být někdy nevýhodou, především když narazíte na malé ostré kamínky.

Vše v jedné rovině


U barefoot obuvi byste marně hledali boty na podpatku. Takové totiž neexistují. Jednou ze základních charakteristik obuvi je nulový výškový rozdíl mezi prsty a patou v botě.

Kdy obout Barefoot boty?


Spousta odborníků, fyzioterapeutů a lékařů se zabývá otázkou, kdy, kam a jak dlouho nosit boty barefoot. Většina se shoduje na tom, že barefooty nejsou vhodné na celodenní nošení. Ideální je obout se do nich na omezenou část dne a chodit po měkkých přírodních površích. Vhodná je procházka do lesa, kde můžete střídat povrchy, jako je mech, tráva, písek, drobné kamínky, hlína…

Kdy zvolit klasickou obuv?


Pokud se chystáte do města, kde vás čekají tvrdé rovné chodníky, obujte si rozhodně klasickou obuv. V tomto případě potřebuje noha oporu, tlumení nárazů a nejlépe odpružení. V SANTÉ vyrábíme širokou řadu kvalitní české obuvi, která chrání vaši nohu před tvrdými dopady, kterým jsou vaše chodidla vystavena na tvrdých asfaltových cestách či chodnících. Pokud vyrážíte na túru do hor nebo na větší výšlap do lesa volte opět pevnou obuv, která vám bude na cestě oporou.
 

Všeho s mírou…


Předtím než vyrazíte ven, zvažte, jaké boty si obujete. Stačí si odpovědět na dvě základní otázky:

  • Kam jdete?
  • Na jak dlouho jdete?
Barefoot obuv je vhodnou volbou na krátké procházky po přírodních površích. V tomto případě je chůze bez nadbytečné opory a s tenkou podešví přínosná. Pomáhá vašim nohám zpevňovat svaly, zlepšuje motoriku a může i zmírnit zdravotní problémy vašich nohou. Při celodenním nošení nebo při dlouhodobém používání barefootů na tvrdých plochách (asfaltové cesty, chodníky) může mít nošení této obuvi naopak nepříznivý vliv na vaši nohu.


Pokud si nevíte rady s výběrem obuvi, rádi vám poradíme v našich Ateliérech zdravého obouvání. Naše Ateliéry najdete zde: https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/ateliery-zdraveho-obouvani