10 tipů, jak na bolesti nohou po celodenním stání v botách

Pokud jste někdy strávili celý den stáním na nohou, pak jistě víte, co to obnáší. Celodenní stání je pro nohy velkou zátěží, obzvláště pokud zvolíte špatnou (nekvalitní) obuv. V některých profesích se ale bohužel častému stání nevyhnete, jedná se především o práci v gastronomii nebo v obchodě. A protože vaše zdraví je na prvním místě, sepsali jsme pro vás několik tipů, jak snížit bolesti nohou po celodenním stání v botách.

SANTE-FB-prispevky-obdelnik.png

1. Pohodlná obuv je základ
Pokud víte, že budete celý den stát, vyberte si pohodlné boty s měkkou podrážkou a dostatečnou oporou klenby. Vyhněte se obuvi na vysokém podpatku, která vám již po několika hodinách stání může způsobit bolesti a únavu.

2. Zkraťte dobu stání
Snažte se zkrátit dobu, po kterou musíte stát. Pokud je to možné, na chvíli si sedněte, aby si nohy mohly odpočinout. Pokud sezení není možné, střídejte alespoň zátěž na nohou. To znamená - chvíli přeneste váhu na vaši pravou polovinu těla, tím zatížite pravou nohu a levá si na chvíli odpočine a pak je prostřídejte. Toto přenášení váhy má pozitivní vliv nejen na nohy, ale i na váš krevní oběh.

3. Použijte vložky do bot
Speciálně tvarované vložky do bot poskytnou vašim nohám oporu, což napomáhá ke snížení únavy a bolesti. Existují i speciálně navržené vložky pro lidi, kteří musí, například v rámci svého zaměstnání, dlouho stát.

4. Protahovací cviky na zmírnění bolesti
Vyhraďte si v průběhu dne čas na cvičení! Cvičení a protahování pomůže udržet vaše nohy v kondici a zmírnit bolest. Stačí do vašeho denního režimu zapojit pár jednoduchých cviků, jako je například roztažení a stažení prstů na nohou nebo otáčení kotníků na jednu a na druhou stranu. Nezapomeňte zapojit i protahovací cviky - výpady nebo dřepy.

5. Dopřejte si masáž
Masáže nohou mohou pomoci uvolnit svaly a snížit bolest. Pokud je to možné, po celodenním stání si dejte nohy do vyšší polohy a použijte masážní krém nebo olej k rozmasírování bolestivých míst. Jednou za čas si zajděte k masérovi, který vám možná prozradí i další tipy, jak se vyvarovat bolesti nohou po celodenním stání.

6. Při silné bolesti pomůže ledový obklad
Pokud vás nohy opravdu hodně bolí, použijte ledový obklad na tlumení bolesti. Led zabalte do ručníku a přiložte na bolestivé místo. Obklad přikládejte podle potřeby, ale dávejte si pozor na místní podchlazení či omrzliny.

7. Odpočiňte si
Odpočiňte si, zní to prostě a jednoduše. Ale kdo z vás to tak opravdu dělá, když dorazíte domů a vidíte povinnosti, které je třeba udělat? Po celodenním stání vaše nohy potřebují příležitost k regeneraci. Pokud je to možné, ,,dejte si nohy nahoru”, například na polštář nebo stoličku. Tím se sníží otok a zlepší se cirkulace krve.

8. Vyvarujte se stání na jednom místě
Pokud je to možné, snažte se vyhnout stání na jednom místě. Pokud pracujete v oboru, kde je nutné stát, snažte se měnit polohu a pohybovat se.

9. Vyzkoušejte kompresní podkolenky
Kompresní podkolenky jsou navrženy tak, aby snížily otok a zlepšily cirkulaci krve. Tyto podkolenky jsou vhodné pro všechny, kteří musí dlouho stát nebo sedět.

10. Nezapomínejte na pitný režim
Pití dostatečného množství vody je důležité pro udržení hydratace těla a pro zlepšení krevního oběhu. Každý má jinou spotřebu vody, proto se neděste, že nesplňujete uvedené litry, které se uvádí v různých tabulkách na internetu. Důležité je myslet na rozumné doplňování tekutin v průběhu celého dne.


Výše uvedené tipy a rady vám pomohou zmírnit bolest nohou po celodenním stání v botách. Je důležité pamatovat na to, že prevence je vždy nejlepší způsob, jak se vyhnout bolesti nohou. Proto si vždy vybírejte pohodlné boty a snažte se střídat polohy nohou, abyste udrželi krevní oběh a minimalizovali únavu. Pokud je však bolest silná a přetrvává, vyhledejte lékařskou pomoc.