Největší mýty o zdravém pohybu II.

Jelikož mýtů, které se o zdravém pohybu šíří, je více než dost, připravili jsme si pro vás pokračování článku mýty o zdravém pohybu II. Dozvíte se, jak je to se sedavým zaměstnáním, s pravidelným navštěvováním fitness center a s fyzickou aktivitou u starších lidí. Na závěr vám prozradíme, co se děje s vašimi klouby při běhu.

Mýtus: Sedavé zaměstnání škodí vašemu zdraví

Lidé často tvrdí, že za nedostatek pohybu a kila navíc může jejich sedavé zaměstnání, ve kterém tráví velkou část dne. Sedavé zaměstnání, ale přece neznamená nedostatek pohybu!
  • - Dělejte si pauzy mezi sezením, tedy pokud je to možné. Stačí, když každých 15 nebo 30 minut vstanete ze své pohodlné židle a projdete se po kanceláři nebo si jen stoupnete a protáhnete. Váš metabolismus se probere a vaše mozková aktivita se zvýší.
  • - Zapomeňte na výtah a eskalátory! Choďte pěšky. Zkrátka využívejte čas, kdy nemusíte sedět k přirozenému pohybu. Ráno při příchodu do práce jděte po schodech a stejně tak po polední pauze. Sami uvidíte, že se budete cítit lépe.

IMG_2059-(1).jpeg
 

Mýtus: Do zdravého životního stylu je nutné zařadit pravidelné cvičení

To není ani zdaleka pravda. Většina lidí před sto lety nechodila pravidelně do fitness center a byla fit. Pokud máte velký dům a zahradu k tomu, tak sami dobře víte, jak je fyzicky náročné se o to všechno starat. Běžné činnosti, jako je hrabání listí, okopávání záhonků, vysávání, umývání zemí nebo žehlení, může být stejně fyzicky náročné, jako je zvedání činek v posilovně. Pokud tedy děláte všechny tyto domácí práce a ještě k tomu chodíte venčit vašeho psa, posilovna opravdu není nutná.

 

Mýtus: S věkem je běžné upustit od fyzické aktivity

Někteří lidé mají pocit, že když se konečně dočkali zaslouženého důchodu, nemusí nic dělat. Ale ani lidé v důchodovém věku by neměli zapomínat na zdravý pohyb. Není potřeba to s pohybem přehánět, ale každodenní procházka, jízda na kole, jóga nebo plavání tělu jedině prospěje.
  • - Pokud máte rodiče nebo prarodiče, kteří se pohybu vyhýbají a chodí málo ven, zkuste je sem tam vytáhnout na procházku do přírody.
  • - Blížíte se i vy k důchodovému věku? Najděte si aktivitu, která vás bude bavit. Nemusí to být nic extra fyzicky náročného. Nezapomínejte, pohyb zlepšuje fyzickou kondici a prodlužuje život. Naordinujte si ho tedy tolik, kolik uznáte za vhodné.
 

 

Mýtus: Běh ničí kolena

Mnoho lidí vám na otázku proč neběhají, odpoví: ,,protože běh ničí kolena…” To ale není ani zdaleka pravdivá informace. Naopak spousta studií dokazuje, že během posílíte svaly, šlachy a úpony, což vašim kloubům naopak prospěje. Až vám tedy někdo bude tvrdit, že běh ničí zdraví, nenechte se zmást.

 

Na venkovní procházky, na běh, rekreační cyklistiku a na spoustu další aktivit máme pro vás v SANTÉ vhodnou obuv. Navštivte naše Ateliéry zdravého obouvání, kde vám rádi poradíme s výběrem obuvi.