V čem se liší nohy žen a mužů aneb proč rozlišovat pánskou a dámskou obuv?

Nohy žen a mužů jsou rozdílné, důkazem nám je členění obuvi do pánských a dámských kategorií. Chodidlo máme všichni z 26 kostí obalených svaly, stejně tak máme všichni na chodidle nervy, žíly a tepny. Tak v čem je tedy rozdíl? V předchozím článku ,,Odkud přišla vaše noha?” jste se dozvěděli něco o antropometrické typologii nohy. V následujícím článku na toto téma navážeme a prohloubíme si znalosti.


Troška anatomie

Jako noha je označována spodní část dolní končetiny, nikoliv tedy celá končetina, jak bývá někdy nesprávně uvedeno. Nohu dělíme na zánártí, nárt a jednotlivé prsty. Každá z těchto zmíněných částí má specifickou funkci.
  • Zánártí je tvořeno 7 zánártními kůstkami. Jedná se o pevnou a málo pohyblivou část, která má za úkol přenášení hmotnosti těla.
  • 5 kůstek tvoří nárt, který má za úkol tlumit nárazy při chůzi či běhu. Jedná se o velmi pružnou část nohy.
  • Prsty jedné nohy tvoří 14 článků. Palec je složen ze 2 a ostatní prsty ze 3 článků. Prsty udržují naši stabilitu a palec hraje hlavní roli.
sand-2293071_1920.jpg


Rozdíl mezi ženou a mužem není pouze v pohlaví

Když si celou situaci prohlédneme od hlavy k patě, s tím že začneme od paty, napočítáme mnoho rozdílů. Lidská noha se vyvíjela tisíce let a za tu dobu se stihla již tolikrát přizpůsobit a změnit. Vyvinuli se jednotlivé antropometrické typy nohou a stejně tak se vytvořily zásadní rozdíly mezi dámským a pánským chodidlem. Rozdíl je viditelný již na první pohled. Liší se stavbou, mohutností a možnostmi, které chodidlo nabízí.
 

Ženské tělo

Ženy mají na rozdíl od mužů více bílých svalových vláken, které nabízí své výhody, jako je například překonávání vytrvalostní námahy. Ženské tělo je známé svou hypermobilitou. Ta se projevuje příliš velkým rozsahem pohybu v kloubech. Odborníci uvádí, že za zmíněnou hypermobilitu může hormon estrogen. Ten na sebe váže vodu a je hlavní příčinou elasticity tkání. Spousta žen v jakémkoli věku je schopna se předklonit a dotknout se špiček. Většina mužů toto nedokáže kvůli menší elasticitě tkání. Velká elasticita a pružnost má ale i své nevýhody. Při prudkých dopadech a při rychlých změnách směru pohybu je elasticita velkou nevýhodou. Dochází k rychlejšímu opotřebení kloubních chrupavek a hrozí úraz.
 

Mužské tělo

Svaly mužů obsahují více červených vláken. Co to znamená v praxi? Tato vlákna jsou vhodná pro rychlý, silový a energetický pohyb. Vyšší hladina testosteronu u mužů způsobuje přirozenou bojovnost a soutěživost. Zmíněný hormon zároveň zvyšuje množství a objem svalových buněk. To vše se odráží na pohybu a stavbě jedince. Z tohoto důvodu narazíme na větší zastoupení mužů ve fotbale, v hokeji nebo v různých bojových uměních.
 

Závěrem...

Je tedy jasné, že ženy a muži mají odlišnou stavbu těla včetně chodidla. Hormony, které jsou u každého pohlaví v jiném zastoupení, ovlivňují naše chování i chůzi. Styl chůze, došlap a konkrétní návyky jsou u každého jedince odlišné. Ženy mají tendenci chodit ladně a elegantně, naopak muži chodí sebevědomě a jistě. Všechny zmíněné faktory berou odborníci a výrobci obuvi v potaz. I u nás v SANTÉ si uvědomujeme fyziologické rozdíly mezi dámským a pánským chodidlem. Proto vám při návštěvě přeměříme nohu a najdeme pro vás boty na míru.