Šíře obuvi

Při výběru obuvi hraje důležitou roli kromě velikosti i její šíře, na kterou byste neměli zapomínat. Co je to šíře obuvi a jak se měří?

Při výběru správné velikosti obuvi stačí změřit délku chodidla a hned víte, po jaké velikosti sáhnout. U šíře obuvi je situace složitější. Samotná šíře boty se totiž skládá hned z několika parametrů:
  • -obvod v přednoží (oblast za prsty)
  • -obvod nártu
  • -šířka přednoží
  • -šířka paty

Zatímco velikost obuvi se označuje čísly, šířka uzavřené obuvi (jako jsou tenisky, kozačky, balerínky, mokasíny, apod.) se značí velkými tiskacími písmeny (F, G, H, K).

SANTE-FB-prispevky-obdelnik-(3).png

Šířka boty F - Pokud máte úzkou nohu, že se vám většina ,,normálních” bot vyzouvá nebo odstává, je pro vás tato šíře ideálním řešením.

Šířka boty G - Většina lidí se najde právě v šířce obuvi G. Proto se často můžete setkat s označením této šíře jako ,,standartní” chodidlo.

Šířka boty H - Pokud se při výběru bot často setkáváte s tím, že vás boty tlačí v oblasti nártu nebo po bocích, měli byste vyzkoušet obuv s označením šíře H. Tato šířka boty je totiž ideální pro širší chodidla.

Šířka boty K - Tato kategorie je určena zejména pro velmi široká chodidla. Pokud vás tlačí obuv šíře H, je na čase sáhnout po šíři K.


Na trhu se můžete setkat i s dalšími písmeny, která označují šíři. Většinou se jedná o písmena J a M, která označují terapeutickou obuv pro osoby s ortopedickými problémy. Mrkněte na náš výprodejový e-shop https://vyprodej.sante-zdravotni-obuv.cz/