Pohybem ke zdraví

Také jste určitě někdy zaslechli, že stačí denně ujít 10 000 kroků a máte splněno. Kde se ale vzalo oněch zmíněných 10 000 kroků? A proč se tímto počtem řídí i spousta sportovních aplikací či hodinek?

Krokoměry nastavené na 10 000 kroků

Vůbec poprvé se tento počet kroků objevil v roce 1964 před olympijskými hrami v Tokiu. Jednalo se čistě o marketingovou kampaň a snahu prodat, co nejvíce krokoměrů, které se na trhu nově objevily. Počet kroků tak začal být prosazován bez jakéhokoliv výzkumu. Dokonce i Světová zdravotnická organizace nebo Americká kardiologická asociace začala uvádět jako denní cíl 10 000 kroků. Když převedeme kroky na kilometry, získáme 7 - 10 kilometrů denně. Což je celkem velká vzdálenost. Jen pár procent naší populace tento denní limit splní. Jak se ale ukázalo, není třeba se tohoto předpisu striktně držet. Jiné zdroje uvádí, že bez ohledu na kilometry či kroky stačí 30 minut fyzické aktivity denně.
 

Chůze jako lék

Chůze je pro naše tělo tím nejpřirozenějším pohybem, který si můžeme dopřát. Lékaři i jiní zdravotní odborníci se shodují na tom, že pravidelná chůze snižuje riziko řady onemocnění. Lidé, kteří nemají čas na cvičení mohou využít chůzi místo dopravních prostředků. Díky pohybu dochází k uvolňování endorfinů - hormonů štěstí, takže se pak člověk cítí skvěle a plný energie. Pokud chcete zlepšit svoji fyzickou kondici a hledáte něco rychlejšího, než je chůze, vyzkoušejte některé z aerobních cvičení. Běh, plavání, cyklistika nebo inline bruslení vám zaručeně zlepší kondici.

_DSC0944.jpeg

Správná obuv je základ

Důležité je nezapomínat na vhodnou obuv, protože ke každé denní aktivitě patří odlišná obuv. Pokud se rozhodnete začít s pravidelnou chůzí nebo jiným pohybem, poraďte se nejdříve s odborníky, kteří vám pomohou vybrat si tu nejlepší obuv na míru. V SANTÉ myslíme na sportovce, proto si u nás můžete vybrat z široké nabídky sportovní obuvi. Vyrábíme obuv z prodyšného materiálu, s vyjímatelnou stélkou, odpruženou patou, s membránou… Zkrátka děláme vše pro to, abyste se cítili při všech vašich aktivitách skvěle. Navštivte naše prodejny Ateliéry zdravého obouvání, kde vám rádi pomůžeme s výběrem obuvi. Těšíme se na vás, SANTÉ.