Největší mýty o zdravém pohybu

O zdravém pohybu se mluví na každém rohu. Stále se řeší otázky jako: kolik času denně by měl člověk trávit pohybem, jaký pohyb je ten správný a jak se dostat co nejrychleji do formy. Pojďme se podívat na ty největší mýty o zdravém pohybu, na které můžete narazit!

1. Mýtus: 30 minut 5x týdně

Určování pravidel typu zdravý pohyb = x minut 3x týdně a podobně může a nemusí být pravda. Každý z nás je jedinečný, každý z nás má jinak nastavený metabolismus, každému se při pohybu zvedne tepová frekvence jinak. Nelze tedy jednoznačně určit, kolik pohybu se považuje za zdravé a přiměřené. Někomu bude vyhovovat pravidelný pohyb 5x týdně, jiný volí variantu 3x týdně a obojí je správně.

2324934-img-paty-nohy-jaro-leto-trava-chodidla-kopretiny-relax-piknik-v3-863x657.jpeg

 

2. Mýtus: Cvičením na lačno spálíte více kalorií

Pokud vám cvičení na lačno vyhovuje, klidně v tom pokračujte. Při cvičení na lačno (hned po probuzení) nemá tělo dostatek energie, takže ani vaše výsledky nebudou nijak velké. Naopak při cvičení po jídle jste plní energie a vydáte ze sebe mnohem více. Dokonce vás bude cvičení mnohem více bavit, protože tělo nehladoví a má odkud brát energii.

Mýtus: Více oblečení = více potu = více shozených kilogramů


Je pravda, že pokud se například před běháním navlečete do mnoha vrstev oblečení, zapotíte se. Z pohybu ale pravděpodobně nebudete mít žádnou radost, protože vám vrstvy oblečení budou bránit v přirozeném pohybu. Zejména běh je o volnosti a přirozeném pohybu, kdy vypustíte z hlavy zbytečné myšlenky a necháte se unášet krásou okolí. Množství potu nemá vliv na snižování hmotnosti. O tom, kolik kalorií při běhu spálíte, rozhoduje vaše tepová frekvence. Čím vyšší je váš tep, tím více kalorií spálíte.
 

Mýtus: Dokud boty vypadají dobře, není třeba je měnit


Někdy vás může zrak oklamat. Boty sice vypadají z venku jako nové, ale co jejich podešev a pata? Někdy může i vnitřek boty vypadat dobře, a přitom boty už nemusí správně plnit svoji funkci - chránit nohu, tlumit dopady… Doporučuje se boty na běh používat dvě sezóny a poté vybrat nové. Samozřejmě záleží na tom, jak často běháte a kolik toho mají vaše boty za sebou.


Nezapomínejte, že v SANTÉ vám s výběrem obuvi vždy rádi pomůžeme. Při výběru sportovní obuvi, zohledníme typ sportu a podle toho se zaměříme na konkrétní typ obuvi. vaši nohu vám navíc přeměříme a vybereme tu nejvhodnější obuv pro vás! Mrkněte na náš výprodejový e-shop: https://vyprodej.sante-zdravotni-obuv.cz/