Křečové žíly nejsou pouhým estetickým problémem

Varixy, křečové žíly neboli křečáky. Jedná se o velké oteklé žíly, které se objevují na stehnech, lýtkách či chodidlech. Na kráse vašim nohám bohužel nepřidají, spíše naopak. Jak poznat křečové žíly a jak předejít jejich vzniku?

Co to jsou křečové žíly?

Vznik křečových žil patří mezi žilní onemocnění, při kterém dochází ke zvětšení a vakovitému vychlípení povrchově umístěných žil. Tento proces je doprovázen únavou, bolestí, mravenčením a otoky dolních končetin. Křečové žíly začínají vystupovat tehdy, když jejich chlopně nepracují správně. V tomto případě krev v žilách neteče efektivně, ale shromažďuje se na určitých místech v žíle.

Pozor, nejedná se pouze o estetický problém! V případě, že léčbu křečových žil podceníte, můžete se časem setkat s řadou zdravotních komplikací, jako je zánět povrchových žil nebo vznik bércových vředů.



Příznaky aneb jak poznat křečové žíly?

Jak už to bývá u většiny onemocnění, tak i u křečových žil, prvotní příznaky působí velmi nenápadně a je těžké nemoc rozeznat. Přečtěte si více o jednotlivých fázích a odhalte toto onemocnění včas. 

První fáze vzniku křečových žil může vypadat následovně:

Máte potřebu si během dne častěji sednout a těšíte se, až si večer dáte nohy nahoru? Doprovází vás během dne pocit těžkých nohou? Je možné, že se u vás projeví vznik křečových žil. V počáteční fázi nejsou varixy nijak viditelné, pouze lehce prosvítají pod kůží.
 

Druhá fáze toho, jak poznat křečové žíly:

Žíly začínají vystupovat, jsou viditelné a dají se nahmatat. Často je doprovází bolest a křeče, které vás probouzí ze spánku.

 

Nejčastější příznaky křečových žil:

  • - Pocit těžkých nohou

  • - Bezdůvodná bolest dolních končetin

  • - Otoky nohou

  • - Brnění či svalové křeče v lýtkách

  • - Výrazné, pokroucené, vypouklé a namodralé žíly

  • - Svědění v oblasti žil

  • - Výskyt menších ,,metličkových” žilek na povrchu


body-g346cc7459_1280.jpg

Rizikové skupiny, u kterých vznikají křečové žíly

Ani odborníci si nejsou zcela jisti, proč dochází k poškození jednosměrných chlopní a stěn žil. Existuje řada případů, kdy se varixy tvoří bez jasného důvodu. Nejčastěji dochází k tvorbě křečových žil u následujících skupin:

  • - Těhotné ženy a ženy v menopauze

  • - Zvyšující se věk, většinou 50+

  • - Rodinná anamnéza

  • - Dlouhodobé stání

  • - Obezita


Křečové žíly častěji postihují ženy než muže. V některých případech mohou za uvolňování žil ženské hormony, které mohou být ještě navíc podpořeny užíváním antikoncepce. Ženy, kterých se to týká, by měly být na pozoru.

 

Prevence aneb jak snížit riziko vzniku křečových žil


 

I. Jako první a nejdůležitější bod prevence proti vzniku křečových žil je především zdravý životní styl. Co si pod tím představit?

  • - Dopřejte si dostatek pohybu

  • - Dbejte na zdravou stravu

  • - Nezapomínejte ani na dostatek spánku

  • - Udržujte si zdravou tělesnou váhu

II. Dlouhé stání neprospívá vašim nohám. Právě naopak podporuje vznik křečových žil! Takže před stáním upřednostněte sezení nebo chůzi.

III. Ujasnili jsme si, že je lepší sedět než dlouho stát. Ale málokdo ví, že i to jak sedíte, ovlivní vznik křečových žil. Nejhorší možností je sezení s překříženýma nohama.

IV. Jako prevence vám poslouží kvalitní obuv. Ta je prevencí nejen proti křečovým žilám, ale i různým deformacím, plochým nohám, otokům… V SANTÉ vám rádi pomůžeme s výběrem vhodné obuvi právě pro vás!

V. Sezení nebo spaní se zvednutýma nohama. Ne nadarmo se říká, že by si měl člověk dát někdy nohy nahoru…

VI. Ten, kdo se rád maže může vyzkoušet i volně prodejné krémy, jako prevenci proti křečovým žilám.


Pokud patříte do některé ze zmíněných rizikových skupin, nepodceňujte prevenci. Při výskytu příznaků křečových žil se mějte na pozoru a navštivte svého lékaře. Nezapomínejte, že varixy nejsou pouze estetickou vadou, jedná se o vážné onemocnění, které je potřeba léčit.

S prevencí vám rádi pomůžeme i my v SANTÉ, a to s výběrem kvalitní obuvi, která vám zajistí pohodlí po celý den!