Když vám jarní únava šlape na paty

Jarní únava občas dolehne na každého. Co dělat, když vám jarní únava začne šlapat na paty? Máme pro vás tipy, jak se jí zbavit! Hýbejte se, pravidelně cvičte a občas dejte nohy nahoru!

Únava

Zatímco se příroda okolo vás probouzí a rozkvétá, vaše tělo si naordinuje menší odpočinek. Znáte to? Jedná se o zcela přirozený jev, který zažil kdekdo. Může se ovšem stát, že tato únava dopadne z velké části na vaše nohy. A najednou se vám nechce na dlouhé procházky, raději hledáte spoje autobusů, abyste nemuseli jít pěšky a podobně. Pokud se chcete této únavy zbavit vemte nohy na ramena… Nebo vyzkoušejte osvědčené rady, se kterými jarní únavu přemůžete!


I. Cviky


Praktikování následujících cviků přinese vašim nohám dlouhodobou úlevu. Cvičení by mělo být pravidelné - každý den nebo ob den. Cvičte nejlépe na boso nebo v ponožkách. Na jednotlivé cviky se soustřeďte, je totiž velmi důležité, aby bylo jejich provedení správné. Toto jednoduché cvičení vám zabere přibližně 10 minut denně, a to si vaše zdraví rozhodně zaslouží!

  • - Chůze po špičkách - dělejte spíše menší krůčky a pomalu se po špičkách posouvejte dopředu. Stačí ujít 20 - 30 kroků.
  • - Chůze po patách - zde platí to stejné jako u chůze po špičkách. Dbejte na to, abyste cvik prováděli správně.
  • - Chůze po vnějších hranách chodidla - pomalým tempem udělejte 20 kroků.
  • - Houpavá chůze - jedná se o přenášení váhy z paty na špičku. Stačí udělat 20 kroků a pokaždé zůstaňte stát chvíli na špičce.
     

Zmíněné cviky jsou jednak skvělým pomocníkem na jarní únavu, ale i vhodnou prevencí proti různým deformacím.

II. Pravidelný pohyb

Ano, je to tak. Pravidelný pohyb je lékem snad na úplně všechny možné neduhy. Ať je to jízda na kole, rychlá chůze nebo běh… Vyberte si pohyb, který vás baví a věnujte se mu. Nezapomínejte ovšem na kvalitní obuv! V SANTÉ vám rádi pomůžeme s výběrem vhodné obuvi podle vámi preferovaného sportu. Máme pro vás širokou nabídku obuvi s odpruženou patou, paměťovou stélkou nebo prodyšnou a ultralehkou obuv. 

 

III. Koupel

Po poctivě odcvičených cvicích a pravidelném pohybu, je čas na relax. Nabízí se hned několik bylinek, které vašim nohám uleví od otoků, bolesti, zmírní pocení nebo předejdou vzniku plísní. Nejpoužívanější je heřmánek pravý, máta peprná, šalvěj lékařská nebo tymián obecný. Chcete vědět, jak připravit blahodárnou koupel, ze zmíněných bylinek? Veškeré rady nejen od babek bylinkářek najdete v našem blogovém článku https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/Blog/Clanky/6-tipu-na-relaxacni-koupel-pro-nohy.
 

IV. Střídavá koupel

Co si představit pod metodou střídavá neboli Kneippova koupel? Nejedná se o nic složitého, metoda je založena na střídání teplé a studené vody a vystačíte si s dvěma kbelíky a trochou vody. 

 

Jak na to? 

  • - Jeden kbelík/lavor napusťte studenou vodou a druhý teplou. Teď máte připraveny 2 lázně. Teplá by měla mít teplotu kolem 38 °C a studená přibližně 18 °C.

  • - Nejdříve nohy ponořte do teplé lázně po dobu 5 minut. Po teplé lázni následuje studená, v ní nechejte nohy 10 - 15 sekund.

  • - Celý proces ještě jednou zopakujte - teplá a pak studená lázeň.

  • - Střídavá koupel by měla vždy končit právě studenou lázní, která způsobí zesílené prokrvení.

  • - Po koupeli nohy dobře osušte a pořádně zahřejte. Dopřejte jim masáž, pomalou chůzi nebo je zabalte do teplé deky. 

 

Střídavá koupel přináší tělu spoustu výhod - zlepšuje celkové prokrvení, posiluje imunitní systém, stabilizuje krevní oběh a působí proti bolesti hlavy. Každý si tak najde důvod, proč si koupel dopřát!

 

V. Masáž

Není nad to, si jednou za čas dopřát masáž od opravdového odborníka. Věděli jste, že se na vašem chodidle nachází až 7000 nervových zakončení? Správným masírováním je možné uvolnit různé blokády v celém těle, urychlit hojení ran, zbavit se stresu či bolesti.

physical-therapy-g0f3e7f79f_1280.jpg

Doufáme, že vám naše tipy pomohou v boji s jarní únavou! 

Vaše SANTÉ

Mrkněte na nabídku zdravotní obuvi za výprodejové ceny na našem e-shopu - https://vyprodej.sante-zdravotni-obuv.cz/