Jak poznat plochou nohu u dětí?

Plochá noha je často diskutovaným tématem a není se čemu divit. Většina rodičů se vrací od pediatra s informací, že má jejich dítě plochou nohu. Jak se dá určit, zda je noha opravdu plochá? Jaké faktory ovlivňují postavení nohy?

Podoskop a plantogram odhalí plochou nohu

K rozhodnutí, zda je noha plochá nebo ne, potřebuje vyšetřující lékař vidět, jak vypadá noha zespodu. Problém je v tom, že většina pediatrů i někteří ortopedi hodnotí nohy dítěte pouze pohledem. K tomu, aby mohli stanovit verdikt, že je noha plochá, potřebují podoskop nebo otisk nohy zvaný plantogram. Sami si doma můžete vyzkoušet Mayerovu metodu. Stačí otisknout mokré nebo obarvené chodidlo na savý papír. Poté najdete střed paty a spojíte jej rovnou čarou s vnitřní hranou prsteníčku. Otisk vnitřní části chodidla by neměl přesahovat tuto hranici. 

 
Pokud chceme správně posoudit otisk nohou, je zapotřebí brát v potaz další okolnosti, které mohou hrát velkou roli při určování ploché nohy.
 
  1. Aktivita dítěte - pokud nemá dítě dostatek pohybu, projeví se to i na jeho chodidlech. Svaly nohou postupně ochabnou a otisk bude větší.
  2. Tělesná konstituce a hmotnost - u obézních dětí je velikost otisku větší.
  3. Chybné pohybové vzorce - stereotypní pohybové vzorce, nesprávné držení těla či nevhodné našlapování při chůzi vedou taktéž k deformaci nohou.
  4. Volné vazivo a hypermobilita - část populace má vrozeně nižší svalové napětí a větší kloubní pohyblivost, což vede k větší volnosti vaziva. U dětí je hypermobilita největší kolem 2. roku života, poté se rozsah v kloubech dostává do normálu. 
  5. Postavení a aktivita trupu, kyčlí, kolen… Naše tělo funguje jako jeden velký celek, není tedy divu, že se jednotlivé části těla ovlivňují. Postavení nohou může být ovlivněno jednak fyziologickým růstem kostí nebo svalovou aktivitou různých částí těla.
  6. Nevhodná obuv - důležitý bod na závěr, se kterým vám v SANTÉ rádi pomůžeme. Pokud dítě nosí tuhou obuv, která nerespektuje tvar nohy a neumožňuje noze přirozený pohyb, hrozí kromě ploché nohy řada dalších deformací.


feet-g3bb45c29d_1920.jpg

Jak je to s otiskem nohy u kojenců?

U kojenců je vnitřní část chodidla vyplněna tukovým polštářem. Tento tukový polštář má za úkol tlumení nárazů a otřesů při chůzi. Je tedy jasné, že pokud uděláme otisk nohy kojence, bude vždy plný. V žádném případě to ale neznamená, že má kojenec plochou nohu, naopak je to fyziologický stav. Kolem 2. roku dítěte tukový polštář postupně mizí, to je způsobeno větší aktivitou. Nejdříve je otisk větší a až kolem 6. roku začne otisk odpovídat normě. Každopádně je to velmi individuální záležitost. Stejně jako má každý z nás jedinečný otisk prstů, tak i otisk nohy bude u každého z nás jiný.

 

Jak vypadá funkčně plochá noha?

Někdy se stává, že se noha jeví jako plochá, ale přitom to nemusí být vůbec pravda. Pokud dítě postaví nožku do osy dolní končetiny a zapojí správné svaly, objeví se klenba a noha funguje tak, jak má.

 

Co považujeme za plochou nohu

Pokud u dětí v předškolním věku otisk přesahuje vnitřní hranu nebo vyklenutí zcela chybí, označujeme nohu za plochou. Podle pouhého otisku nemůžeme zcela hodnotit stav nohou, vždy je zapotřebí provést  ještě komplexnější vyšetření, jako je například sledování nohy v pohybu.

Závěrem...

Doufáme, že jste v tomto článku našli odpovědi alespoň na část otázek, které vám vrtali hlavou. Ploché nohy se nemusíte bát. Jak již bylo v článku uvedeno, otisk nohy se mění s věkem a u malých dětí má na postavení nohy vliv hned několik faktorů. U dětí je důležitý pohyb a správná obuv. V SANTÉ vám rádi pomůžeme s výběrem kvalitní dětské obuvi. Naše značka se již dlouhé roky soustředí na správný vývoj dětské nohy, a proto u nás najdete široký výběr obuvi i pro ty nejmenší.