Jak na zdravou nožní klenbu

Asi před 4 miliony let došlo k postupnému vzpřímení člověka. Po celou tu dlouhou dobu se lidská noha vyvíjela, až do dnešní podoby.

Těžiště těla se posunulo nahoru, došlo ke změně postavení páteře a pánve z horizontálního na vertikální. Nároky na lidské nohy byly opravdu velké. Museli začít naplno plnit následující úkoly: zajištění stability, rovnováhy a tlumení nárazů. Časem se vytvořila dokonalá podélná a příčná klenba, na kterou v dnešní době spousta lidí úplně zapomíná.

child-gcb773b6b2_1280.jpg
 

Příčná a podélná klenba

Nožní klenba je velmi důležitá: chrání měkké části chodidla a podmiňuje pružnost nohy. Příčná klenba je nejvíce viditelná v úrovni kostí klínových a kosti krychlové. Její tvar udržují napříč probíhající vazy a šlašitý třmen. Podélná klenba je vyšší na straně holenní, naopak na straně lýtkové je výrazně nižší. Její tvar udržují vazy nohy probíhající podélně, svaly a takzvaná plantární aponeuróza, která probíhá od patní kosti ke všem pěti prstům.
 

Jaké existují vady nohy, se kterými se můžete setkat

Mezi typické vady řadíme poruchy příčné a podélné klenby, deformity prstů, poruchy vzájemného postavení hlezenní a patní kosti. Vady mohou být jak získané tak vrozené.

  1. Lukovitá noha - Při této deformaci dochází k abnormálnímu zvýšení nožní klenby, která je spojena se zkrácením měkkých tkání plosky. Můžeme se s ní setkat i u zdravých jedinců, kde je způsobena svalovou nerovnováhou krátkých a dlouhých svalů nohy. Takzvaný vysoký nárt je nejmírnějším stupněm, který nepůsobí větší potíže, až na výběr bot.
  2. Podélně plochá noha - Jedná se o snížení podélné nožní klenby. V dospělosti bývá způsobena dlouhodobým přetěžováním nohou, hlavně stáním a chůzí. Pozor by si měli dávat hlavně číšníci, prodavačky, kadeřnice… Hlavním projevem je narůstající únava v nohou, která se během dne stupňuje, ale také bolest v chodidlech a v lýtkách.
  3. Příčně plochá noha - Obvykle vzniká po 30. roce života. Častěji se s ní setkáváme u žen, které nosí boty s vysokými podpatky a úzkou špičkou. Právě taková obuv způsobuje přetížení přednoží a brání správné funkci krátkých svalů nohy, které ochabují. Příčně plochá noha nemusí být způsobena pouze špatnou obuví, dalším rizikovým faktorem je nadváha. Pokud dojde ke zborcení klenby, přední část se rozšíří a vytvoří se na ní bolestivé otoky.
  4. Vbočený palec - Jedná se o vychýlení palce z osy směrem ke druhému prstu. Vzniká většinou v důsledku ochabnutí vazivového a svalového aparátu. Tato deformace bývá zpravidla spojena s vadami klenby. Pozor by si měli dávat lidé, kteří nosí nevhodnou špičatou obuv, která vychyluje palec z osy a omezuje svalovou činnost. Nejčastějšími projevy jsou bolesti kloubu palce, a to zejména při chůzi. Pomocí cviků a správným stylem chůze lze stav často zvrátit či udržovat.
  5. Vbočená noha - Příčinou je nesprávné postavení kosti hlezenní a patní, hlezenní kost ,,padá” k vnitřnímu okraji chodidla. Vyskytuje se často u malých dětí, do školního věku je tento nález dokonce považován za normální. Pokud tato deformace nadále přetrvává  u větších dětí, nemůžeme čekat, že se problém sám vyřeší.
Zmíněné vady nohou se mohou řešit jak operativně tak korekcí pomocí vhodné  obuvi, vložkami do bot  a pravidelným cvičením.
 

Jaké ortopedické pomůcky vám mohou s danou vadou pomoci? 

Trápí vás nekonečná bolest, bodání nebo tlačení? Cítíte každý krok? Pořiďte si do své obuvi anatomicky tvarované podpatěnky a srdíčka. Tyto pomůcky jsou vhodné pro všechny, kdo mají problémy s klenbou, s patními ostruhy nebo s rozdílnou délkou končetin.
 

Srdíčka do bot

Většinou se jedná o měkký latexový odlitek, který má na spodní straně samolepící fólii. Díky ní nalepíte srdíčko do bot na stélku obuvi, kde zůstane upevněno bez hnutí. Používají se zpravidla do obuvi, kde není dostatek místa pro celou ortopedickou vložku. Podle stupně plochosti a velikosti nohy si zvolíte velikost srdíčka. Pro správné umístění v obuvi se většinou používá šablona.
 

Podpatěnky do bot

Cítíte při došlápnutí ostré bodnutí v patě, které způsobuje stupňující se bolest? Stala se tato bolest trvalou? Patní ostruha vzniká opakovaným drážděním na patní kosti v místě úponu vazů, které zpevňují podélnou klenbu nožní. Tento bolestivý výrůstek je vystaven nadměrnému tlaku při došlapu. Pohodlným a pohotovým řešením je právě podpatěnka.

Podpatěnky nejsou určeny pouze pro ty, kteří mají patní ostruhu, používat je může opravdu každý. Gelové podpatěnky jsou dokonalým řešením pro fixování stability a oporu paty. Slouží ke změkčení, ochraně, tlumí nárazy a tlak v patě rozkládají rovnoměrně po celé ploše patní části obuvi. Denním nošením předejdete vzniku otoků a únavě, kromě toho zpříjemní vaši chůzi a poskytnou vám pohodlí.

Vyrábí se z měkkého šlehaného latexu s odlehčením v místě patní ostruhy. Jiné tvarové zpracování je pro levou a pravou nohu. V botě je podpatěnka umístěna opět pomocí samolepící fólie na spodní straně.

Ortopedické vložky

Existuje několik druhů ortopedických vložek, základní rozdělení je na pánské, dámské a dětské. Vložky jsou tvarovány tak, aby ulevili vašim nohám. Správné vložky by měly podepírat obě klenby. Došlap bývá v patní části změkčen polštářkem, abychom předešli nadměrnému tlaku vyvíjenému na patu. I přední část vložky bývá zpravidla v podprstové části speciálně upravená, aby byl nášlap pohodlný.

Lidská klenba prošla opravdu zdlouhavým vývojem, než se vyvinula do dnešní podoby. Měli bychom o ni pečovat, kupovat si kvalitní obuv a nepodcenit žádné bolesti. My v Santé vám rádi pomůžeme s výběrem té nejlepší obuvi, která vám zaručí zdravou klenbu a pohodlí.