Jak na výběr školních přezůvek?

Začátek školního roku se pomalými krůčky blíží. Aktovky, desky i penály začínají mizet z obchodních regálů. Nezapomeňte, že součástí školní výbavy jsou i pohodlné zdravé přezůvky, ve kterých budou vaše děti trávit desítky hodin týdně. Proto byste si měli dát při výběru přezůvek opravdu záležet. Abychom vám výběr přezůvek usnadnili, vytvořili jsme v SANTÉ následující článek, který vám pomůže vybrat vhodné přezůvky pro vaše ratolesti.

 

I.        Správná velikost a šíře obuvi

Základním bodem při výběru obuvi je zvolit správnou velikost. Zní to sice jednoduše, ale někteří rodiče se stále dopouští chyb. U otevřené obuvi, kam patří i školní přezůvky, by měl být nadměrek okolo 5 - 10 mm. Nadměrek je volné místo v přední části boty, který počítá s růstem a pohybem dětské nohy. Co se týče šířky obuvi, nadměrek by měl být maximálně 2 mm na každé straně. U přezůvek SANTÉ můžete šířku upravit pomocí dvou přezek.

  • - Rodiče mají někdy tendenci koupit větší přezůvky o číslo či dokonce o dvě, protože se obávají, že jejich školák z bot rychle vyroste. Tento přístup rozhodně není správný. Dítě ve větší obuvi, i když je noha upevněná pomocí stahovacích přezek, našlapuje jinak, než kdyby měl na nohou správnou velikost. Takovému školákovi hrozí nepříjemné deformace nohou.
  •  
  • - Opakem jsou malé přezůvky, kdy dětem vyčuhují prsty či paty z obuvi. S takovými přezůvkami většinou rodiče neodchází z obchodu, ale tato situace nastává až ve škole. Malí školáci bývají totiž zaneprázdnění objevováním nových předmětů a dováděním o přestávkách, takže nemají čas myslet na to, jestli jim náhodou nevyrostla noha a nepotřebují nové papuče. Je tedy důležité, aby rodiče svým ratolestem sem tam zkontrolovali přezůvky.
  •  
Zajímá vás, jak pečovat o správný vývoj dětské nohy?  Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací: https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/Blog/Clanky/Jak-obouvat-deti-a-jak-pecovat-o-zdravy-vyvoj-jeji

 

II.       Školní přezůvky musí být vašim dětem především pohodlné

Při výběru přezůvek je třeba myslet na to, že každé dítě má jedinečnou nohu. Tím je myšleno, že to, co sedí vašemu školákovi, nemusí sedět jinému. Do výběru obuvi zapojte tedy aktivně vaše dítě. Zeptejte se ho, zda ho boty někde netlačí, jak se mu v nich chodí a zkontrolujte, zda při chůzi našlapuje přirozeně - jako ve své běžné obuvi, na kterou je zvyklý.         


note-thanun-CYlPykF-qAM-unsplash.jpg


 

III.             Kvalitní materiál přezůvek je důležitý  


Jak již bylo uvedeno na začátku článku, dítě tráví ve školních přezůvkách desítky hodin týdně, stovky hodin měsíčně a kolem tisíce hodin ročně, a to je opravdu spousta času. Přezůvky by tedy měly být opravdu kvalitní, zdravé a pohodlné. V SANTÉ čerpáme z našich dlouholetých zkušeností, dbáme na správný vývoj klenby  a přezůvky vyrábíme s anatomicky tvarovanou koženou stélkou, která zabraňuje tvorbě ploché nohy.      



   V Ateliérech zdravého obouvání vám s výběrem obuvi rádi pomůžeme. Přijďte vybrat školákům přezůvky do konce září, sbírejte razítka a nakupujte každý rok výhodněji! Myslete i na své zdraví a přečtěte si článek, jak postupovat při výběru obuvi: https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/Blog/Clanky/Jak-postupovat-pri-vyberu-bot