Jak na novoroční předsevzetí a výzvy

Nový rok bývá nejčastěji spojován s novoročními předsevzetími, novými výzvami a vysokými cíli. Máte i vy sami na následující rok 2023 konkrétní cíle, kterých byste chtěli dosáhnout? Nebo si raději žádné nestanovujete, protože víte, jak to vždycky končí? Poradíme vám, jak postupně zdolat malé i velké výzvy hezky krůček po krůčku! Chce to čas, trpělivost a dobrou náladu.

3, 2, 1… Nový rok je tu!

Úspěšně jste oslavili začátek Nového roku a možná si vyčítáte nadměrné množství cukroví, chlebíčků a jednohubek, které prošlo vaším žaludkem v posledních dnech. Nemusíte mít hned výčitky svědomí. Stačí se opět vrátit do vašeho běžného denního režimu a zařadit do něj dávku pohybu na čerstvém vzduchu.
 

Snimek-obrazovky-2023-01-31-v 20-43-27.png

Jak dosáhnout cílů?


Ať už jste si na následující rok stanovili nějaký cíl nebo se snažíte zbavit zlozvyku, poradíme vám, jak toho postupnými kroky dosáhnout.

- Stanovte si reálné cíle

Pokud chcete například zhubnout, nemůžete očekávat, že budete za měsíc vážit o 10 kilo míň. Jsou i případy, kdy se váha nemění nebo se naopak zvyšuje i po měsících intenzivního cvičení.To je to způsobeno zejména přeměnou tukové tkáně ve svalovou, která je těžší. Pokud si chcete stanovit nějaký cíl, nebuďte zbrklí, popřemýšlejte, zda je váš cíl možné splnit ve vámi stanoveném časovém intervalu. Pokud budou vaše cíle přehnaně vysoké, zjistíte, že jich nemůžete dosáhnout, budete se zbytečně stresovat a cíle se vzdáte. A to je velká škoda.

 

- Naplánujte si to

Udělejte si myšlenkovou mapu nebo jednoduchý náčrt vašich cílů. Cíl si rozdělte na jednotlivé kroky, které směřují k vašemu cíli a tyto kroky rozdělte ještě na menší krůčky. Vše si můžete hezky barevně označit, odškrtávat splněné kroky a radovat se z vlastního posunu. Nezáleží na tom, zda je váš plán na měsíc nebo na půl roku, důležité je jeho splnění.

- Mějte se rádi

Zní to jednoduše, ale ne všichni to umí. Možná to zní dokonce sobecky, ale je opravdu důležité mít se rád/a. Nebuďte na sebe zbytečně přísní. Není přece hřích vzít si den volna, zajít si do kina, jíst co se vám zachce, i když se snažíte zhubnout… Stálé omezování se vede akorát ke stresu a dosažení cílů neurychlí.

- Promluvte si s někým

Ať už se jedná  o snahu zbavit se nějakých zlozvyků nebo o dosažení cílů, promluvte si se svými blízkými. Sdílení přání napomáhá jejich vyplnění. Přátelé či rodina vám určitě rádi poradí, co by dělali na vašem místě oni sami. Není špatné si vyslechnout rady ostatních, pak je už pouze na vás, zda budete jejich rady následovat či nikoliv.


Ať už jsou vaše plány na rok 2023 jakékoliv, my v SANTÉ vám přejeme spoustu úspěchů a splněných cílů. Navštívit nás můžete v Ateliérech zdravého obouvání, kde vám rádi poradíme s výběrem vhodné obuvi. Těšíme se na vaši návštěvu!