Hallux valgus, nejčastější deformace palce u nohou

Hallux valgus, hallux varus nebo hallux rigidus. Nebojte, nejedná se o žádná zaklínadla! Zmíněné názvy označují možné deformity palců na nohou, kdy dochází k odchýlení první nártní kosti dovnitř a palce ven. Jak deformace vzniká a jak se jí vyhnout se dozvíte v následujícím článku.

Co je to Hallux?
 

Hallux valgus neboli vbočený palec. U většiny pacientů dochází k rotaci palce, na hlavici první nártní kosti se vytvoří z měkkých tkání rozšíření, které způsobuje bolest při pohybu. Hallux valgus a další tipy halluxů se vyskytují častěji u žen než u mužů. Některé zdroje uvádí, že je to až v poměru 8:1. Stále ale není zcela jasné, zda je výskyt těchto deformit častější u žen kvůli nošení nevhodné obuvi (úzká obuv, podpatky, zúžená špička) či je to dáno mezipohlavními rozdíly. Odborníci se shodují, že za vznikem vbočeného palce tzv. halluxu stojí hned několik faktorů současně. Jedná se především o vrozené dispozice, biomechanické, metabolické a traumatické faktory.
 

Stádia deformace halluxu

Lékaři rozlišují čtyři stádia, kdy se deformace palce zhoršuje od I. stupně ke IV.

V I. stádiu je patrná malá deviace palce a současně jsou viditelné známky zánětu, které se projevují otokem, bolestí, zarudnutím či lokálním zvýšením teploty. Metatarsofalangeální kloub je značně vystouplý a prominuje do prostoru.

V II. stádiu dochází k uhýbání posledního článku palce do strany.

7e5fa187-ecbc-4936-b458-d2e86a4476c5_beratung-teaser-hallux-stadien-2496x918.jpg
Zdroj obrázku: https://www.lashoe.de/de/beratung/symptome


III. stádium bývá označováno jako středně těžká deformita. Dochází k vychýlení hlavičky metatarsu, zkrácení laterálních a prodloužení mediálních kloubních struktur. To znamená, že boční (vnější) kloubní struktury se zkrátí a středové (vnitřní) se naopak prodlouží.

IV. stádium, označované také jako vážná deformita, je charakteristické překrýváním druhého a třetího prstu palcem. Toto stádium deformity je provázeno velkou bolestí, která znemožňuje obvyklé pohybové aktivity. Dále může dojít k rozvoji příčně ploché nohy a vzniku kladívkových prstů
 

Diagnostika vbočeného palce


Při podezření vzniku hallux valgus je třeba vzít vzorek krve a moči, aby se vyloučila možná revmatologická onemocnění či dna. Pomocí rentgenového vyšetření se stanoví úhel vbočeného palce, který značí závažnost deformity. Následně se určí vhodné řešení problému: terapie, mobillizace kloubů nohy a prstů, protažení zkrácených struktur, cvičení na prsty a palec, zvedání předmětů… Dále by měl pacient začít nosit dostatečně širokou obuv s pružnou podešví, při bolestech je možné použít silikonové ortopedické pomůcky či meziprstní korektory. Pokud však nepomůže cvičení, terapie či jiné konzervativní postupy, je nutné podstoupit operaci a následně rehabilitaci.
 

Prevence hallux valgus

Mnozí odborníci jako prevenci doporučují zejména vhodnou obuv, která neomezuje nohu při pohybu a poskytuje jí dostatek prostoru. Součástí správné prevence by dále mělo být protahování kloubů palce, koupel nohou, masáže, protahování Achillových šlach a svalů lýtka… Máte některou ze zmíněných deformit palce?

V SANTÉ vám rádi pomůžeme s výběrem vhodné obuvi, která poskytne vaší noze dostatek prostoru a pohodlí při pohybu. Podívejte se, jaký Ateliér zdravého obouvání máte nejblíže: https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/ateliery-zdraveho-obouvani Těšíme se na vaši návštěvu.