Cviky jako prevence ploché nohy

Lidská noha se skládá z velkého množství malých kůstek, šlach a úponů, které tvoří celek. Narušením tohoto složitého systému, dochází k deformacím nohy, mezi které patří i plochá noha. Rozlišujeme dva typy ploché nohy - příčnou a podélnou. U většiny lidí se ale setkáváme s kombinací obou zmíněných typů.

Jak poznat plochou nohu?

Jako řada onemocnění, tak i plochá noha má tři stupně vývoje. Nejlepší je poznat ji hned, když se objeví první příznaky a začít problém řešit! Než se pustíme do cviků, které vám pomohou k prevenci, popíši vám, jak poznáte začínající vznik deformace.
  1. Stádium - Lze velmi těžce rozpoznat, jelikož není doprovázeno bolestí. Zahájení prvního stádia je ale patrné na klenbě, která je pokleslá oproti zdravé noze. Zařazením cviků lze nohu vrátit do původního postavení.
  2. Stádium - Je provázeno bolestí. To je také hlavní důvod, proč si většina lidí problém ploché nohy uvědomí právě v tomto stupni vývoje. Bolest nohou je často doprovázena otoky a pocitem těžkých nohou.
  3. Stádium - Bolest nohou je doprovázena ztuhlými svaly, artrózou kloubů, deformitami prstů a otlaky na ploskách. Nenechte zajít plochou nohu až sem a zakročte hned při prvních příznacích!
Při podezření vzniku ploché nohy je vždy vhodné navštívit odborného lékaře, který vám poradí, co je pro vás v danou chvíli nejlepší.

Jak poznat plochou nohu u dětí, které vám ne vždy dokonale popíší, co je bolí, se dočtete zde: https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/Blog/Clanky/Jak-poznat-plochou-nohu-u-deti

yoga-g680dbf0e4_1280.jpg
 

Chůze naboso jako prevence

Nejlepší, co pro vás a vaše děti můžete udělat, je prevence! Nechte děti pobíhat naboso po zahradě. Nejvhodnější je nerovný povrch - malé kamínky, písek, kořeny nebo trávník. V létě si dávejte pozor na včely, které mohou dětskou radost narušit nepříjemným žihadlem. Čím více rozmanitých povrchů dětská nožka pozná, tím lépe. Pohyb v terénu zlepšuje stabilitu i mobilitu nohy. Dítě při pohybu zapojuje nejen svaly nohou ale i celého těla, čímž dochází k přirozenému posílení nejrůznějších částí těla.
 

Cvičení jako prevence

Udělejte si každý den chvilku na cvičení. Snažte dětem cvičení zpříjemnit, aby to byl okamžik, na který se budou následující den zase těšit. Můžete si jednotlivé cviky například legračně pojmenovat nebo u cvičení vyprávět pohádku.
 
  1. Kroužení nohama v kotníku směrem dovnitř a ven - Uvolněte se, posaďte se na zem a pomalými kroužky rozcvičte jednu nohu a pak druhou.
  2. Střídání postavení na špičky a na paty - Postavte se na rovný povrch a střídavě se stavte na špičky a na paty. Tento cvik je zároveň vhodným cvikem na posílení rovnováhy a stability těla. Až si budete v tomto pohybu jistější, můžete zkusit vždy chvilku (2 - 5 sekund) vydržet na špičkách a následně na patách.
  3. Vypínání špičky - Posaďte se na zem a natáhněte nohy před sebe. Nyní střídavě vypínejte špičky do dálky před sebe a následně uvolněte.
  4. Přitahování kotníků k tělu - Pokrčte nohy v kolenou, spojte plosky nohou a snažte se tělo přitáhnout ke kotníkům, aniž by se plosky nohou od sebe oddělily. Cvik provádějte opatrně, nesnažte se hned při prvním cvičení dostat co nejblíže ke svým nohám. Tělo se postupně protáhne a pak se vám podaří dostat se blíž k nohám.
  5. Válení míčku - Asi v každém dětském pokoji najdete někde zakutálený míček. Tak ho vytáhněte z pod postele a použijte ke cvičení! Umístěte míček pod chodidlo a posouvejte nohu dopředu a dozadu. Tento cvik lze provádět ve stoje i vsedě.
 

Další prevence ploché nohy

Cvičením a chozením naboso prevence zdaleka nekončí. Vaše obuv a obuv vašich dětí rozhoduje o tom, zda dojde k deformacím a vzniku ploché nohy či nikoliv. Zejména u dětí bychom si měli dávat pozor při výběru obuvi. Volit kvalitní boty, které umožňují zdravý vývoj dětské nohy a nezpůsobí žádné deformace.

Již od roku 1997 v SANTÉ vyrábíme kvalitní zdravotní obuv pro děti, ženy i muže. Jsme si vědomi toho, že dětská noha potřebuje extra péči, tomu jsme přizpůsobili naši nabídku obuvi pro ty nejmenší. Přijďte si vyzkoušet botičky do našich Ateliérů zdravého obouvání. Kde nás najdete?
 

https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/ateliery-zdraveho-obouvani

 

Chcete vědět, jak vybrat vhodnou obuv vašim dětem? Vše potřebné se dočtete v našem článku: https://www.sante-zdravotni-obuv.cz/Blog/Clanky/Vyber-obuvi-podle-ucelovosti