6 tipů na relaxační koupel pro nohy

Otoky, pocení, únava, plísně nebo suchá kůže? S těmito všemi problémy se mohou vaše nohy během náročného dne setkat. Existují však bylinky, které vám mohou od zmíněných potíží pomoci! Nasbírejte bylinky, napusťte vanu a relaxujte.

Heřmánek pravý

Není divu, že heřmánek pro své léčivé látky a vonné silice používaly již naše praprababičky. Heřmánek se může pyšnit svými protizánětlivými a zklidňujícími účinky. Kromě toho pomáhá léčit i suchou a poškozenou pokožku nohou.

 

Jak na přípravu koupele?

5 lžic sušené bylinky zalijte 1 litrem vroucí vody. Nechte 20 minut vyluhovat. Poté sceďte heřmánek a přidejte studenou vodu, aby měla vaše koupel příjemnou teplotu (přibližně 38 °C). Sundejte si přezůvky nebo ponožky a šup do koupele. Dopřejte svým nohám 15 minut koupele a poté je důkladně osušte.

 

Máta peprná

Mentol, který je hlavní složkou této bylinky má přímo zázračné účinky. Chladivé účinky mentolu jsou všem dobře známé. Ale věděli jste, že mentol potlačuje podráždění, svědění a bolest nohou?

 

Jak na přípravu koupele?

5 lžic sušených lístků máty zalijte 2 litry vroucí vody. Nechte nálev zchladnout, zceďte a užijte si koupel. Vašim nohám opět postačí 15 minut relaxace pro maximální účinek.

mint-gf91bbc81b_640.jpg

Brambory                                 

Věděli jste, že tato plodina, se kterou se běžně setkáváte v kuchyni, má blahodárný účinek na vaše nohy? Až budete příště vařit na oběd brambory, nevylévejte vodu, ale použijte ji na koupel! Pokud vás trápí oteklé a unavené nohy, voda z brambor je skvělým řešením. Výtažek z brambor nohy prokrví a otok jako zázrakem zmizí.

 

Jak na přípravu koupele?

Nechte výluh, který vznikl při vaření brambor zchladnout a poté do něj ponořte na 20 minut své nohy. 

 

 

Dubová kůra                                                                                        

Dubová kůra má zklidňující a protizánětlivé účinky. Kromě toho si skvěle umí poradit s pocením nohou, které potlačuje či dokonce odstraňuje.

 

Jak na přípravu koupele s dubovou kůrou?

Ve větším hrnci povařte 7 lžic kůry s 2 litry vody. Po 15 minutách stáhněte hrnec z ohně a nechte odvar odstát, dokud nebude mít příjemnou teplotu. Po 15 minutách koupele budou vaše nohy jako nové. Tato koupel je ideální zejména pro ty, kteří mají nohy celý den uzavřené v botách.


feet-gb7b2ea1df_1280.jpg

Šalvěj lékařská

Trápí vás záněty na chodidlech nebo se potýkáte s nepříjemnými plísněmi? Šalvěj to vyřeší! Tato bylinka je známá pro své antibakteriální a antimykotické účinky. 

 

Jak na přípravu koupele s šalvějí?

5 lžic sušené šalvějové natě zalijte 2 litry vroucí vody. Nechte 15 minut vyluhovat a poté sceďte. Nařeďte odvar na příjemnou teplotu (cca 38 °C) a dopřejte svým nohám 20 minut koupele.

 

Grepová jádra

 

Grapefruit vám pomůže proti pocení nohou. Stahuje póry a potní kanálky a zamezuje tak vylučování potu. Pokud máte doma koupelovou grepovou sůl, naložte své nohy na 15 minut do grepové koupele a užijte si relax.

 

Tymián obecný

 

Tymián je známý svou silnou kafrovou vůní. Působí antisepticky (proti plísním) i proti nadměrném pocení nohou. Vyzkoušejte domácí tymiánovou mast! Výroba je jednoduchá a účinky jsou k nezaplacení. Budete potřebovat: 1 hrnek vepřového sádla 1 hrnek sušeného nebo čerstvého tymiánu

Postup:

  • - Připravte si vodní lázeň, ve které rozpustíte sádlo. Přidejte tymián a zahřívejte 10 - 15 minut.
  • - Poté vyndejte z vodní lázně a nechte 1 den (24 - 30 hodin) odležet v chladné místnosti (v lednici).
  • - Následující den směs znovu rozehřejte ve vodní lázni, sceďte přes sítko do uzavíratelné sklenice a mast je hotová. Mast uchovávejte v lednici a používejte podle potřeby.


Tymiánová mast se skvěle hodí na unavené nohy, bolavé klouby nebo při svalových bolestech.

Nezapomeňte bylinkové koupele doplnit našimi produkty, které vám v péči o nohy pomohou.